motorik og sanser

Find gode øvelser og lege til at træne og stimulere både de enkelte sanser, men i særdeleshed også øvelser og lege, der netop bygger og integrere de enkelte sanser i mere komplicerede bevægelser.

motorik og sanser

Her er et eksempel på en aktivitet til
motorik og sanser

LEG OG BEVÆGELSE

Her kan du se et eksempel på en aktivitet til leg og bevægelse

LÆRING OG BEVÆGELSE

Her kan du se et eksempel på en aktivitet til læring og bevægelse

Kaste til måls

Antal: 4 el. flere.
Varighed: ca. 15 min.
Aldersgruppe: fra 4 år.

REKVISITTER

En stor gymnastikbold. Kasteskyts som små bolde eller ærteposer, samt et mål; en spand, en hulahopring, eller en tæppeflise.

FORMÅL

Kaste til måls er en god leg til at øve øje-håndkoordination. Øje-håndkoordination er vigtig i forhold til at kunne samordne det, man ser, med bevægelser fra hånd og arme. En god øje-håndkoordination er afgørende i mange aktiviteter, såsom at gribe en bold, skrive bogstaver og tal, løfte noget op osv.

FAGLIG INPUT

Når man griber efter noget, vurderer øjet afstanden til genstanden. Denne besked sendes videre til hjernen, som derefter beder armen eller hånden om at række ud efter genstanden. Hvis øje-håndkoordinationen ikke er veludviklet, vil man ikke gribe om genstanden, når man forventer det. Måske kommer barnet til at vælte glasset, fordi hånden rakte for langt frem, inden den greb. Måske sker der det modsatte, at glasset slet ikke kan nås. Barnet bruger meget tid med hænderne til at forstå og udforske verden. De anvendes som et taktilt supplement til synet. Hænderne forsyner synet med taktile sanseindtryk og erfaringer, som huskes, hvorefter genkendelsen af objekter på afstand kan tilføjes de erfarede egenskaber, men nu uden fysisk kontakt. Vær opmærksom på: Den voksne skal sørge for at placere sig selv i en stilling, hvor man sidder eller står behageligt, og hverken vrider eller overbelaster ryggen, da denne leg kan trække ud, når først mesterskytten får startet op. Legen kan leges på alle underlag, men man skal være opmærksom på, at et meget glat underlag kan gøre bolden ’levende’ og svær at styre.

Sådan gør du:

Organisering

Placer et mål, en spand, en hulahopring eller andet foran en stor gymnastikbold.

Kaste-rekvisitter

Barnet forsynes med enten en ærtepose, små bolde eller lignende.

På bolden

Man lader barnet lægge sig på maven ovenpå bolden, mens den voksne holder godt fast ved barnets hofter. Ved større børn er det godt at holde omkring anklerne.

Første kast

Først lader man barnet kaste til måls, mens bolden ligger stille.

Kast i bevægelse

Legen kan udvides ved, at kastet foregår midt i rullebevægelsen, hvor den voksne styrer boldens bevægelser.

BESKRIVELSE

Placer et mål, en spand, en hulahopring eller andet foran bolden. Man lader barnet maveliggende på bolden kaste til måls med enten en ærtepose, små bolde eller lignende. Man kan også prøve først at lade barnet ramme, mens bolden ligger stille. Senere kan legen udvides ved, at kastet foregår midt i rullebevægelsen.

ØNSKER DU AT VIDE MERE OM MOTORIK OG SANSER?

Lad én af vores fagkonsulenter ringe dig op og fortælle dig mere om, hvordan du kan bruge denne kategori i dit arbejde med motorik og sanser.

Email: atib@a-sport.dk


Telefonnummer: 9751 0717